WASSENAAR - De kwallenplaag die al enkele weken de kust van Nederland teistert, is groter dan ooit. Seizoenswerkers op het Wassenaarse Slag in Wassenaar stellen in de afgelopen twintig jaar nooit zoiets te hebben meegemaakt. Zelfs nu de wind allang niet meer uit het oosten komt, ligt het strand bezaait met de glibberige stekende dieren.
Ook in de zee is nauwelijks meer te zwemmen, een extra hindernis dus voor het Channel Team Wassenaar dat bijna dagelijks de zee induikt om te trainen voor hun retourtocht door Het Kanaal in september.
„Ik had een paar dagen geleden honderd kwallensteken. Het is eigenlijk niet meer te doen, maar we moeten trainen en in koud water, dus we gaan gewoon door”, zegt Robert van de Velde, een van de leden van Het Kanaalzwemteam uit het villadorp stellig.
Vervelend
„We trainen al jaren en dit hebben we nog nooit gezien. Dat je zo onder de prikken zit, is vervelend; maar het zwemmen door zo’n flinke zwerm van die beesten vind ik ook gewoon goor. Dan weer zitten er een paar op je hoofd dan weer ineens enkele op je rug, gewoon echt vervelend. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. We kunnen niet trainen met een pak, maar alleen met zwembroek en badmuts; het moet zo zijn als straks in september.”
De reddingsbrigadepost aan het begin van het strand heeft het ook druk met adviezen aan de vele strandbezoekers die in de afgelopen dagen massaal hun tijd op het zand doorbrachten. Op een bord bij de ingang worden mensen gewaarschuwd voor de aanwezigheid van kwallen. „Vroeger liet je mensen de beet met water en azijn behandelen, maar nu adviseren we gewoon even goed te kijken en weer het water in te gaan. Het gaat om de haartjes die dan van het lichaam af moeten worden gespoeld. Het is echt vervelend, maar behalve voor mensen met een allergie natuurlijk niet heel schadelijk”, zegt medewerkster Eveline, die de reddingpost bemant.
Invloed stromingen
Eveline vervolgt: „We hebben het hier eigenlijk nog nooit zo erg gezien. Het zijn soms echt honderden op een plek. Veel kleintjes ook. Het heeft alles te maken met de zachte winter en het feit dat het in februari eigenlijk al prachtig weer was. Meestal als er een plaag is, komt dat pas in augustus voor. Overigens hebben we nu ook gemerkt dat het helemaal niets meer te maken heeft met wind uit het oosten. We merken dat de stromingen ook veel invloed hebben.”
Voor veel kinderen is het vervelend dat ze moeilijk kunnen zwemmen, maar anderen amuseren zich juist weer met het uitvoerig bestuderen van de kwallen. „We zijn hier al een paar dagen achter elkaar en ze blijven het interessant vinden. Ze vinden soms hele kuilen vol met de dieren”, vertellen de moeders van de vriendjes Willem, Huib en Lucas.
Bron: www.telegraaf.nl